Thema: herdenken

Bevrijding door Canadezen “Veritable”, tour historische voertuigen:
Onmiddellijk na de laatste grote veldslag bij Otterlo op 16/17 april waarbij 50 Canadezen de dood vonden, is op 17 en 18 april de gemeente Epe bevrijd door het Canadese “B” eskadron, van het 2nd Light Artillery Regiment. In de gemeente Epe zijn geen Canadese landmacht militairen begraven, maar wel een aantal geallieerde omgekomen vliegtuigbemanningen die jaarlijks op 4 mei worden herdacht en op Poppy day in november. We willen op zaterdag 18 april 2020, de datum waarop “Keep Them Rolling” een tour over de Veluwe heeft gepland heeft, deze voertuigen door Epe laten rijden, langs het voormalige gemeente huis (welk pand een monumentale status heeft en waarin nu een brasserie zit) en er een aantal parkeren terwijl onze burgemeester een bevrijdingstoespraak houdt vanaf het balkon van het voormalige gemeentehuis. Zoals dat ook gebeurde in 1945. Daarna zullen er muzikale enz. festiviteiten zijn op dit tegenwoordige horecaplein.

Tentoonstelling vluchtelingen Market Garden en exposities over het verzet en (Joodse) onderduikers: De grote stroom vluchtelingen en vervolgens evacuees uit de stad Arnhem a.g.v. operatie Market Garden hebben voor lange tijd gastvrij onderdak gekregen bij opvanggezinnen op de Veluwe en in onze gemeente. Dit historische gegevens is bij velen onbekend en krijgt aandacht een speciale tentoonstelling.

Herdenkingsconcerten, w.o. “vergeten Joodse componisten”

Joodse geschiedenis en de impact daarvan:
De Joodse gemeenschap in de gemeente was doorgaans aangesloten bij de synagoge in Hattem. Inmiddels zijn er 7 namen bekend van Joodse medeburgers die de oorlog niet hebben overleefd. In het druk bezochte museum Hagedoorns Plaatse zal een aparte tentoonstelling worden georganiseerd over het leven van de Joodse gemeenschap op de Veluwe en het lot dat velen heeft getroffen. De tentoonstelling zal het hele (toeristen)jaar te zien zijn.

Concerten in de Grote kerk van Epe, de Wieken in Vaassen:
Er zijn diverse verenigingen en koren die al grootse plannen hebben voor muzikale herdenkingsconcerten. Zo zal de Harmonie van Epe in samenwerking met omringende korpsen een 100 koppige formatie samenstellen voor een groots concert met nieuwe partituur. Diverse koren zullen optredens verzorgen op 5 mei

Eren geallieerden, 4 mei herdenkingen

Diverse andere activiteiten